Každý chce žít zdravě a koneckonců o tom neustále někde čteme, slyšíme to v televizi, lékaři na to upozorňují. Ale jak člověk vlastně má začít žít zdravě? 

Žít zdravě? Co musíte změnit, abyste konečně žili zdravý životní styl? 

Možná vás na to už upozornil i lékař, možná jen hodně čtete nebo jste se inspirovali u někoho jiného, ale zdravý životní styl vás prostě láká. Chcete žít zdravě? Důvodů je hned několik, proč do toho jít. Samozřejmě, že tak ochráníte svoje zdraví, můžete se dostat do kondice, můžete zhubnout, může se vám lépe dýchat, můžete mít více energie a celkově se můžete cítit mladší a vitálnější. Navíc pokud člověk žije zdravě, dobře se cítí, ale jde to poznat i navenek. Zlepší se vám kvalita pleti, nebudete mít kožní problémy a podobně. Takže určitě jděte do toho, jenže co všechno si vlastně budete muset pohlídat? 

čerstvá zelenina

Zásady, kterých je nutno se držet, vždy! 

Je jasné, že každý z nás občas zhřeší, někdy si dáme skleničku vína, i když normálně nepijeme, někdy si dáme kousek bůčku nebo ochutnáme uzené maso. Ovšem, pokud to myslíte s tím novým životním stylem opravdu vážně, musí tohle všechno být skutečně jen ojedinělé. No jo, žít zdravě se sice vyplatí, ale nikdo vám neslíbí, že to bude snadné. Zvláště, pokud si libujete v letních grilovačkách, máte rádi uzeniny, pivo, víno nebo si občas dopřejete cigaretu. Ano, jsou věci, které by se pro vás měli najednou stát zcela zapovězené. Chce to totiž pohyb a žádné neřesti. A když už budete hřešit, tak opravdu jen ve výjimečných případech, což je třeba jednou nebo dvakrát do roka. A víc ani ťuk. 

zdravé vaření

Ovoce, zelenina a bílkoviny 

Na talíři jen ovoce, zelenina, minimum příloh a hodně bílkovin. Luštěniny, brambory, libové maso a žádné uzeniny. I tak by se to dalo shrnout. Zdravý životní styl je o čerstvých potravinách, o vláknině i bílkovinách, například šunky, salámy nebo párky by se měly jíst opravdu jen minimálně. Je třeba si hlídat hmotnost, samozřejmě je třeba dosáhnout štíhlosti a k tomu je zapotřebí hlídat si vyváženou stravu. Zdravý životní styl ale zakazuje i příliš mnoho soli, cukru a samozřejmě i polotovary jsou zapovězené. Dá to zkrátka práci. 

Člověk by měl životní styl brát jako svou součást, pohyb by se měl stát vaším přítelem a mělo by to být naprosto normální. Dá se však říci, že takový životní styl si musí člověk oblíbit, musí ho chtít žít, jinak bude vždycky podvádět.