Máte zahrádku nebo zahradu, kde vám během celého léta postupně jako zázrakem dozrávají jahody, třešně nebo višně? Také maliny, angrešt, bílý, červený a černý rybíz aj. Moderní jsou dnes i samosběry, které nabízejí některé farmy. Vyhledat si je můžete na internetu. Uděláte si výlet do přírody, na poli natrháte jahod do košíku nebo jiné nádoby, kolik si jen budete přát, a zaplatíte za ně o dost méně, než kdybyste je kupovali v obchodě. Jahody například dozrávají od konce května do poloviny července. Zkuste si pak vyrobit domácí zmrzlinu z čerstvých plodů. Potěšíte tak nejen své děti, ale i návštěvu. Oslavit můžete Den zmrzliny, který připadá na 17. července.

jahodová zmrzlina

Co potřebujete k výrobě domácí zmrzliny?

 

  • 200 g ovoce

  • 250 ml smetany na šlehání

     

Čerstvé, zavařené nebo zmražené ovoce nakrájíme na menší kousky a smícháme s našlehanou smetanou. Přidáme dle chuti cukr. Směs dáme do kastrůlku a vložíme do mrazáku.

borůvková zmrzlina

Při výrobě zmrzliny můžeme popustit uzdu své fantazii a zaexperimentovat. Zamícháme-li do zmrzlinové směsi ještě ořechy – kousky mandlí, kešu nebo vlašských ořechů – neuděláme chybu. Podobně se dá vyrobit také kakaová, kávová nebo čokoládová. Inspirací nám mohou být mražené výrobky z obchodů. Hotovou zmrzlinu pak dozdobíme griliášem či strouhaným kokosem.

 

A jak připravíme griliáš?

Potřebujeme:

 

  • 200 g krystalového cukru

  • 100 g mandlí nebo lískových ořechů

 

Cukr nasypeme na rozehřátou pánev, lehce pokropíme vodou a mícháme vařečkou. Když začíná žloutnout (karamelizovat), přisypeme nasekané ořechy a ještě chvíli mícháme. Směs nalijeme na vymazaný plech nebo do porcelánové mísy, kterou jsme propláchli studenou vodou. Pokud bychom chtěli griliáš nakrájet, nesmí nám vychladnout, protože ztvrdne. Na krájení použijeme pomaštěný nůž, aby se nelepil. Ztuhlý griliáš pak v hmoždíři roztlučeme. A můžeme zdobit. Dobrou chuť!